Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harmadik válasz Szilárdnak

2011.02.14

2011. januárjában harmadjára is írt nekem levelet Szilárd (Szombathelyről). Mint előző levelében, most is a reklámügynökségi munkalehetőségekre kérdezett rá. Ezúttal is megpróbáltam a válaszommal segíteni neki:

 

Kedves Szilárd!
 
Mivel a honlapodból kitűnik, hogy foglalkozol képzőművészettel, ezért - ha reklámügynökségnél szeretnél dolgozni - adja magát a dolog, hogy grafikusként próbálj elhelyezkedni. Tudom, hogy nagy (technikai) különbség van festőművész és grafikus között, de egy (számítástechnikai) grafikus-tanfolyam elvégzése után belőled is lehet reklámügynökségi alkalmazott, és ezt a típusú munkát (ugyanúgy, mint például a szövegírást) akár otthonról is tudnád végezni.
 
Amennyiben úgy döntesz, hogy megpróbálsz reklámügynökségnél elhelyezkedni (de esetleg még sohasem dolgoztál ilyen helyen), akkor javaslom, hogy jelentkezés előtt egy kissé készülj fel a témából: például, hogy általában véve milyen reklámügynökségi munkakörök vannak, illetve hogy - általánosságban - hogyan működik egy reklámügynökség - mondjuk a grafikus vagy a szövegíró szempontjából. Ekkor könnyebben el tudod dönteni, hogy melyik munkakör lenne neked a megfelelőbb. Én például account asszisztensként (vagyis ügyfélkapcsolatisként) kezdtem el először reklámügynökségnél dolgozni, de már nem volt előttem teljesen ismeretlen akkor sem a reklám világa, mert én a főiskolán (a szolnoki Kereskedelmi és Gazdasági Főiskolán, amit ma már Szolnoki Főiskolának hívnak) reklám témában írtam a szakdolgozatomat, és a külső konzulensem (vagyis a szakdolgozat megírásában segítő, nem a főiskolán dolgozó személy): Duba Gábor, a Bon-Bon együttes (és több más magyar előadó) szövegírója vett fel magához egy-két évvel később ahhoz a reklámügynökséghez, ahol ő az ügyvezető és a kreatív igazgató.
 
Lehet, hogy először neked is account-ként kellene dolgoznod egy reklámügynökségen, hogy nagyjából átlásd a dolgot, és utána átkérni magad szövegírónak (ahogy én is tettem) vagy grafikusnak. Jelen sorok írásakor például a Republic Group, a HPS Experience Kft.  és egy meg nem nevezett budapesti reklámügynökség keres account-ot, igaz, mindegyiküknél követelmény a több éves reklámügynökségi tapasztalat.
 
Most hirtelenjében nem tudok előszedni neked olyan álláshirdetést, ahol kezdő account-ot keres valamelyik reklámügynökség, de olyat igen, ahol kezdő (junior) szövegírót vagy kezdő grafikust. Például 2010. október 18.-án volt aktuális a következő hirdetés a www.kreativ.hu-n (tehát már több hónapja lejárt, de ez a cég legalább hajlik/hajlott arra, hogy kezdőt is felvegyen):
 
 
Junior Szövegíró

„A tehetség fontosabb, mint a tapasztalat” jeligére a Sylva reklámügynökség lelkes, nyitott junior szövegírót keres.

Motivációs leveled, rövid szakmai önéletrajzod erre a címre várjuk: reception@sylva.hu
 
 
Vagy 2010. november 12.-én volt aktuális az alábbi hirdetés, szintén a www.kreativ.hu-n:
 
 
Junior kreatív

Young & Rubicam Budapest Kft.

A Y&R Budapest ATL és/vagy digitális tapasztalattal, esetleg friss, szakirányú diplomával rendelkező junior szövegírót és junior art directort keres.

Életrajzokat az yr_interview@me.com címre várunk.

 

 
Illetve 2010. november 23.-án, szintén a www.kreativ.hu-n:
 
 
Szövegíró

Szövegírókat keresünk a Grey kreatív csapatába!

Alapfeltétel a tökéletes helyesírás és a magabiztos angol nyelvtudás. Tapasztalt szövegírók és friss diplomások jelentkezését is várjuk.

Küldj önéletrajzot, referenciát (junior esetében bármilyen írásos munkát - vers, novella, kreatív írás stb.), motivációs levelet magyar és angol nyelven az alábbi címre: anna.varadi@grey.hu
 
 
A fenti hirdetéseket azért küldöm el neked, hogy esetleg (utólag) jelentkezhess ezekhez a cégekhez, hátha még aktuális náluk a dolog.
Addig is, amíg fel nem vesznek téged egy reklámügynökséghez, lehet, hogy érdemes lenne szabadúszó (cikk)illusztrátorként bedolgoznod kiadóknak vagy egyéb cégeknek. Nekem egyszer volt szerencsém ötletet adnom egy - Reader's Digest magazinbeli cikkhez készítendő - illusztrációhoz, ami meg is valósult, büszke is vagyok rá. A Reader's mostanában is keres szerzőket, úgyhogy fennáll az esélye, hogy illusztrátorokat is. A Reader's Digest magazinban egyébként nem csak egy olyan illusztráció jelent meg, amelynek én voltam az értelmi szerzője, hanem évekkel később egy írásom is, amelynek illusztrátora speciel Sajdik Ferenc volt . . .
De visszatérve rád: akár a te neved is szerepelhetne a magazinban megjelenő cikkek vagy rajzok alatt. Akár másik újság esetében is. Ha esetleg meghoztam a kedved ehhez, akkor érdemes részt venned az "Ez van" karikatúrapályázaton, ahová 2011. március 1.-ig lehet rajzokat beküldeni. Esetleg lehetne a Párkocka.hu pályázataira miniképregényt készíteni. De a Think magazin aktuális számának hetedik oldalán is várnak szabadúszó grafikusokat . . .
 
Egyelőre ennyi.
 
Szokás szerint: ha tudok még valamiben segíteni, akkor szólj. :-)
 
Üdv:
Attila
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.