Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan készülnek a mozifilmek, illetve a tévés sorozatok?

2012.06.30

Az origo.hu két cikke egy kis áttekintést ad a mozikba és a tévébe szánt filmek/sorozatok készítésével kapcsolatban, különös tekintettel a főszereplőkre.

Az egyik cikk egy interjú Andy Vajnával a közreműködésével készített mozifilmekről, a másik pedig szintén egy interjú Nagy Tamással, a TV2 napi sorozatának, a "Jóban rosszban"-nak a producerével.

Egy időben kacérkodtam a gondolattal, hogy forgatókönyvíróként próbáljak érvényesülni, és bújtam a szakirodalmat: a mozifilmek forgatókönyvírásával kapcsolatban kifejezetten ajánlom Tóth Róbert "Hogyan írjunk közönségfilmet" című könyvének elolvasását, míg aki inkább tévésorozat forgatókönyvét írná, annak érdemes elolvasni Krigler Gábor "(folyt. köv.) - Hogyan írjunk tévésorozatot" című művét. (Mindkettő több évvel ezelőtt kiadott könyv, ezért inkább a könyvtárakban bukkanhatunk rájuk, mint  a könyvesboltokban - bár Tóth Róbert írása némileg rövidített formában letölthető a szerző honlapjáról is, ingyen.

Aki további - forgatókönyvírással foglalkozó - szakirodalmat akar, az átnézheti a honlapomon az "Ajánlott szakirodalom kezdő irodalmároknak" című aloldalt, ahol többek között ilyen témájú linkeket is talál.

Szóval, hajrá srácok! Ne legyetek olyan lusták, mint én, inkább írjatok minél több és jobb forgatókönyvet! Szerencsére mindig van valamilyen hazai forgatókönyves pályázat, amire rá lehet mozdulni (nemrég például a Magyar Nemzeti Filmalap indított Filmötlet-vadászatot, bár az már lezárult) . . .

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.