Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kezdő írók kézikönyve (könyvajánló)

2010.12.25

Nemrég elolvastam a Kezdő írók kézikönyvét (amit Alexander Steele szerkesztett). Íme NatashaK ajánlója a könyvről/könyvhöz.

Én jónak találtam, bár bevallom őszintén, a könyv gyakorlatait nem végeztem el - viszont a benne szereplő tanácsokat figyelmesen elolvastam. Különösen megragadott engem az, hogy a szerkesztő azt javasolja: a (kezdő) írónak legyen saját honlapja. (Nekem ugyanis van, így az egyik első lépést megtettem afelé, hogy híres író legyek. :-))

Az is tetszett nekem, hogy a könyv (írói) szerint ne csak kéretlenül küldözgessük irományainkat a szerkesztőknek/kiadóknak, hanem vegyünk részt irodalmi pályázatokon (is). Mondjuk, én nem értek egyet azzal - a könyvben szereplő - állásponttal, hogy az irodalmi pályázatok nagy része nevezési díjas, vagyis fizetős. Szerintem igenis sok nevezésidíj-mentes, vagyis ingyenes irodalmi pályázat van (ilyenekből összeállított gyűjtemény található például Bódai-Soós Judit - vagyis: "Juditti" -  honlapján is.)

A Kezdő írók kézikönyvének felépítése némileg hasonlít Fritz Gesing "Kreatív írás - mesterfogások íróknak" című könyvére (erről egy ajánlót itt olvashatsz), legalábbis annyiban, hogy az írással kapcsolatos tanácsokat gyakorlati feladatok követik, ahol az olvasó (a leendő író) lemérheti, hogy mennyire sajátította el az addig olvasottakat/tanultakat. A két könyv közül az utóbbit azonban sokkal gyorsabban, könnyebben tudtam olvasni, bár az előbbi is olvasmányos.

A Kezdő írók kézikönyvének olvasásakor eszembe jutott az amerikai típusú forgatókönyv- vagy drámaírást favorizáló két mű (Tóth Róbert "Hogyan írjunk közönségfilmet" és Egri Lajos "A drámaírás művészete" című könyve) is, mivel hozzájuk hasonlóan a konfliktus jelentőségét hangsúlyozza a novellákban, regényekben, forgatókönyvekben vagy éppen a drámákban. (Ha valakit érdekel az ellentábor véleménye, akkor a Raindance Budapest honlapján olvashat a függetlenfilmes-forgatókönyvírásról is.)

Azonban el kell mondanom azt is, hogy teljesen egyetértek az imént említett Tóth Róbert forgatókönyvíróval abban, amit a CEFA honlapján ír: ". . . az igazi történetmesélő filmeseknek plusz agytekervényeik vannak . . .Könnyen belátható, hogy csak felnőttkori tanulással egyszerűen nem lehet versenyezni velük!"

Szóval: csak attól, hogy valaki elolvassa a Kezdő írók kézikönyvét, még nem biztos, hogy híres/sikeres/jó novella-, regény-, dráma- vagy forgatókönyvíróvá válik, ha esetleg hiányzik belőle a tehetség.

 

Utóirat:

A Kezdő írók kézikönyvét könyvtárközi kölcsönzéssel hozattam el a kalocsai könyvtárba (mivel Kalocsán élek, és az itteni könyvtárban nem volt meg ez a mű), és kb. 700-800 forintért, bő három hétig olvashattam. Nem mintha nem lett volna időm és pénzem interneten megrendelni és utánvétellel kifizetni a könyvet - csak nem akartam, hogy a következő években a polcomon porosodjon. Így, ha még egyszer-kétszer el akarom olvasni ezt a művet, akkor újra bekérem könyvtárközi kölcsönzéssel, és (összesen) még mindig kevesebbe kerül nekem, mintha kifizetném a teljes vételárat - és így legalább a helyet sem foglalja nálam. A könyvtárközi kölcsönzést ajánlom azoknak is, akik - bár boldogan megvennék ezt a kézikönyvet - nem rendelkeznek többezer forint fölös pénzzel.

Ha kikölcsönözte, és tetszett, akkor még mindig kérheti a családtagoktól, hogy vegyék meg neki - mondjuk, karácsonyra . . .

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

asd

(Beton, 2014.12.27 09:50)

Ha érdekel valakit minden évben megrendeznek egy ingyenes pályázatot aranymosás néven ....