Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanácsaim dalszövegíráshoz . . .

2012.06.30

. . . úgy, hogy még sohasem írtam dalszöveget:

Az egész úgy kezdődött, hogy nemrég megkeresett engem egy Norbert keresztnevű fiatalember, és elküldte az egyik dalszövegét, és megkért, hogy javítsak rajta, ha kell. Én javítottam a szövegben a helyesírási hibákat, tettem egy-két javaslatot, illetve az alábbi szövegű levelet írtam neki (most mások okulására közzéteszem):

 

". . .Én még nem írtam soha dalszöveget, de úgy kezdeném, hogy már meglévő zenét keresnék a neten, amelynek még nincs szövege, és ahhoz írnék szöveget, mégpedig karaoke-szerűen: készítenék egy video-fájlt, amelyben szólna a zene, a képernyőn pedig az általam írt szöveg lenne látható, mindig az a sor, amelyiknek épp el kellene hangzania (esetleg futó színezés mutatná, hogy épp melyik szót kell énekelni), de hallani csak a zenét hallanánk, a szöveget csak látnánk.

Esetleg lehet keresni fiatal, feltörekvő zenekarokat, amelyek a számaikat felteszik a netre, és felvenni velük a kapcsolatot, hogy küldjenek kész zeneszámot szöveg nélkül, és erre írnék szöveget a már említett videós formátumban. Visszaküldeném a zenekarnak, és kölcsönös megelégedés esetén további zeneszámokra írnék szöveget.
Szóval, dal esetén szerintem előbb van a zene, mint a szöveg, bár lehet, hogy tévedek.
Amennyiben te először szöveget szeretnél írni, úgy, hogy még nincs zene hozzá, akkor az inkább vers lesz, amit később - esetleg - meg lehet zenésíteni. Ez esetben érdemes elküldeni kezdő zenekaroknak, vagy különböző pályázatokra (én már hallottam olyanról, ahol a fődíj az volt, hogy megzenésítették a nyertes pályázó versét).

A megzenésítéssel kapcsolatban még: a honlapomon, az irodalmi pályázatok rész fejlécében megtalálod Juditti honlapjának linkjét. Érdemes felvenni vele a kapcsolatot, mert a közelmúltban neki több versét is  megzenésítették, ha jól tudom - úgyhogy ő biztosan tud segíteni abban, hogy hogyan tudnál slágereket írni . . .
 
Ha még tudok valamiben segíteni, akkor szólj.
 
Üdv:
Attila"
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.