Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újabb válasz Erikának

2010.12.26

2010. novemberében újra megkeresett engem e-mail-ben az erdélyi, gimnazista lány: Erika. Ezúttal színdarab- és forgatókönyvírással kapcsolatban kért segítséget. Most is közzéteszem a neki írt válaszomat, hátha segíthetek vele másnak is:

 

Kedves Erika!
 
Azt gondolom, hogy ha színdarab-írással (is) foglalkozik, az a későbbiekben segítheti az elhelyezkedését a filmes szakmában, hiszen a lényeg mindkét területen ugyanaz: valamilyen írott anyagból hoznak létre látható és hallható "mozgó" művet. Úgy tudom - bár lehet, hogy tévedek - hogy az első filmes forgatókönyvírók is a drámaírók közül kerültek ki a filmezés hajnalán. Sőt, talán a "hármas egység", mint az egyik fajta műfelépítés is a színház világából került át a filmbe . . . Szóval, szerintem van átjárhatóság a kettő között. Erre a későbbiekben hivatkozhat is az önéletrajzában, amikor beadja a jelentkezését az egyetemre vagy a főiskolára (vagy még később valamely filmes céghez).
 
Természetesen leírhatja nekem a tervezett színdarabja témáját (és akár részletet is küldhet belőle), de értékelhető véleményt nemigen fogok tudni mondani róla, mivel magam is - eddig - csak egyetlen színdarabot írtam: egy-két évvel ezelőtt a szekszárdi Magyarországi Németek Színháza (valami ilyesmi a neve) írt ki drámaíró pályázatot, amelyre a magyarországi németek történetét bemutató színpadi művel lehetett pályázni. Nekem akkor nehézséget okozott egyrészt az, hogy elég hosszú legyen a mű, másrészt az, hogy eredeti legyen: én ugyanis mások (pld. történészek) kutatási anyagából szemezgettem részleteket, és ezeket fűztem fel egy általam kitalált történet-fonalra. (Igaz, a művem végén pontosan megjelöltem a forrásokat.) Ez a művem még nincs fent a honlapomon, de majd előbb-utóbb felteszem.
Viszont nagyon jó, hogy szóba hozta a Juditti honlapján talált aktuális drámaíró pályázatot, mert lehet, hogy én is megpróbálkozom vele.:-) Csak előtte át kellene néznem az alábbiakat (hátha hasznomra válna - persze lehet, hogy nem segítene nekem semmit):
 
- A "dráma" fogalma/története a Wikipédián:
 
 
- "Olvassunk kortárs drámát!":
 
 
- "A modern dráma elmélete":
 
 
- "Hevesi Sándor: A drámaírás iskolája":
 
 
Levelében azt írta, hogy folyton fellelkesedik valami iránt, nagy gőzzel nekifog, aztán pedig abbahagyja. Nos, ne aggódjon, sokan vannak így ezzel - köztük én is. Ettől függetlenül még sikeres filmes (vagy bármi egyéb) válhat Önből. Ha véletlenül nem sikerül befejeznie a most megírandó színdarabját a pályázatban megadott határidőre, akkor se aggódjon: majd befejezi később, és lesz egy kész színdarabja, amit elküldhet egy következő pályázatra (vagy megemlíthet az önéletrajzában). Esetleg később sem tudja befejezni, de akkor sem veszett kárba a munkája: gyakorolt, és csiszolódott a technikája, és egy következő mű megírása már gyorsabban és jobban fog menni. Drámaíró- (és egyéb) pályázatok pedig minden évben vannak . . .
 
A Celtx forgatókönyvíró- programnál jobbat nem tudok ajánlani (nem azért, mert nincs jobb, hanem azért, mert nem ismerem a többit). Elvileg ennél a programnál a mentéssel nem szabadna, hogy gond legyen (feltéve, hogy nem pdf-ben akarja elmenteni az anyagot), de olyat már hallottam - nem tudom, hogy igaz-e -, hogy a Celtx csak akkor enged pdf-re konvertálni, a gép on-line (élő) internetkapcsolattal rendelkezik.
 
Itt van négy elég régi link a forgatókönyvíró-programokkal kapcsolatban, nem tudom, hogy segítenek-e Önnek másik programot választani (az elmúlt egy évben nem kerestem rá az interneten a "ingyenes forgatókönyvíró-program magyar nyelven" vagy az "ingyenes forgatókönyvíró-szoftver magyarul" kifejezésekre, ezért nem vagyok naprakész). A Zhura-t és a Scripped-et ajánlom a honlapomon a Celtx mellett, de az előbbi már megszűnt, a másik már nem ingyenes, és a Celtx is már csak részben ingyenes. (Alkalomadtán ezeket is módosítanom kell a honlapomon.)
 
1., A "Forgatókönyv-írógépek" című régi cikk:
 
 
2., A "Montage" nevű szoftver leírása:
 
 
3., A "Rough Draft" ingyenes forgatókönyvíró-szoftver honlapja (tavaly decemberben befejezték az aktualizálását, ha jól tudom):
 
 
4., A "Page 2 Stage" nevű ingyenes forgatókönyvíró szoftver honlapja (ez is elég régi program, ennek sincs már aktualizálása):
 
 
+1., Végezetül egy vidám cikkecske arról, hogy mi vár Önre, ha a filmezésen belül a forgatókönyvírást választja fő foglalkozásául:
 
 
 
Ha segíthetek még valamiben, akkor nyugodtan írjon nekem! :-)
 
További jó színdarab- (vagy forgatókönyv-)írást kívánva, üdvözlettel:
 
Dávid Attila,
Kalocsa

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.