Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Válasz Szilárdnak

2011.02.14

2011. januárjában megkeresett engem e-mail-ben egy Szilárd keresztnevű korombeli Szombathelyről, aki az iránt érdeklődött, hogy mit tegyen, ha több dolog is érdekli, de nem tudja, hogy melyik irányba menjen. Azt is kérdezte, hogy mit tegyen, ha fordulatosabban szeretne írni, de éppen nyögvenyelősen megy az írás.

Íme, a neki írt válaszom:

 

Kedves Szilárd!

 
Úgy látszik, hogy nem csak egy korosztály vagyunk, hanem hasonló cipőben is járunk, legalábbis abban a tekintetben, hogy nekem is gazdasági végzettségem van (közgazdász külgazdasági szakon, PR tanácsadó menedzser), és én is másból (pld. az írásból) szeretnék megélni.
 
Ha nem tudod, hogy igazából mivel is szeretnél foglalkozni (miből szeretnél megélni), akkor érdemes profi tanácsadókhoz fordulni, akik segíthetnek. Ilyen lehet például a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet, ahol évekkel ezelőtt én is jártam. (Bár úgy emlékszem, hogy ott csak harminc év alatti érdeklődőknek adnak pályaválasztási/pályamódosítási tanácsot - én még éppen beleestem.) De lehet máshoz is fordulni, például olyan helyi - tehát nem feltétlenül Budapesten működő - munkaerő-közvetítő irodákhoz, akik foglalkoznak a munkavállalók képességeinek felmérésével (vagyis alkalmaznak pszichológust). Vagy lehet szimplán valamelyik helyi pszichológushoz is fordulni tanácsért.
Természetesen fel lehet keresni a Grafológiai Intézetet is, de ott - akárcsak az elsőként említett pályaválasztási intézetben - tudtommal személyesen is meg kell jelenni (legalábbis nekem meg kellett), tehát nem elég csak levelet küldeni nekik, hanem bizony fel kell utazni Budapestre.
Viszont azt tudnod kell, hogy az ilyesfajta tanácsadást nem adják ingyen (kivéve a már említett Mérei Ferenc Intézetet, ott ingyenes - legalábbis 2001-ben az volt). Például a Grafológiai Intézet által a kézírásomról készített pályaorientációs elemzés 25 000 forintba került (áfával), a Job Személyzeti Tanácsadó Kft. által rólam készített pszichológiai jellemzés pedig - ha jól emlékszem - 18 000 forintba került (áfával) - 2001-ben. Tehát mostanság már biztosan jóval drágább.
Azonban meg kell mondanom, hogy ezek a tanácsadók általában óvakodnak attól, hogy konkrét hivatást/munkaköröket ajánljanak a vizsgált személynek (itt kivétel a Grafológiai Intézet, ahol pontosan megadták, hogy szerintük milyen szakmák illenének hozzám). Szóval a tanácsadók csak segítenek abban, hogy te magad rájöjj, hogy mivel lenne érdemes foglalkoznod (amihez kedved és tehetséged is van). A leveledben azt írtad, hogy több dolog is érdekel téged. Én a helyedben kicsit belekóstolnék mindegyikbe, és amelyik a legjobban megy, azt folytatnám.
 
Amennyiben a (szép)írást is kipróbálnád, akkor pld. a regény- vagy novellaíráshoz remek technikai segítséget nyújthat Fritz Gesing "Kreatív írás" című könyve, vagy Alexander Steele-től a "Kezdő írók kézikönyve". Ezzel kapcsolatban én azt javasolnám, hogy lehetőleg ne rögtön regényt kezdj írni (ha eddig egyáltalán nem foglalkoztál írással), hanem inkább valami rövidebbet: novellát, verset, mesét vagy éppen anekdotát. A későbbiekben ettől függetlenül még remek regényíró válhat belőled. (A rövidebb írásművek elkészítésében segíthet Samu Ágnes "Kreatív írás" című könyve, amit éppen a napokban kezdtem el olvasni.)
 
Leveledben azt kérdezted, hogy amikor én kezdtem írással foglalkozni, akkor honnan szereztem információt ahhoz, hogy a cselekmény felépítése érdekes, és a megfogalmazás pedig fordulatosabb legyen. Nos, a válaszom az hogy sehonnan. Pontosabban ösztönből. Ugyanis nálam az írás legtöbbször úgy megy, hogy kapok egy  feladatot (pld. anno általános iskolában ilyen volt az irodalom házi feladat, vagy mostanság a reklámügynökségi feladatok), és erre a feladatra leírom azt, ami eszembe jut. Természetesen ifjabb éveimben sokat olvastam, mostanában pedig sok reklámot nézek, de nem azért, hogy csiszoljam a saját írói - vagy reklámkitalálós - technikámat. Azt hiszem, az mindenkinél "magától" csiszolódik, és ez nem igazán tudatosan irányítható folyamat. Természetesen én is elolvasok írástechnikai tanácsokat adó szakkönyveket (pont ilyenekből ajánlottam az imént hármat), de valójában én nem ezekből a könyvekből tanulok/tanultam meg írni. Mindazonáltal szerintem nem haszontalan dolog elolvasni őket.
 
Mostanában elkezdtem egy - számomra - új technikát alkalmazni: megfigyelem a környezetemet (családtagokat, rokonokat, munkatársakat, ismerősöket), és ha önkéntelenül(!) valami vicces dolgot mondanak, azt feljegyzem, és egy pár mondatos anekdotában leírom magamnak. Szóval csak annyit teszek, hogy megörökítem a valóságot, annak az (akaratlanul is) vicces oldalát. Állítólag Rejtő Jenő is feljegyezte magának a környezetében megesett vicces elszólásokat. Fontos, hogy nem viccgyűjtésről van szó, de nem is én találom ki, hogy a leírt anekdotámban fordulatok, nevetni való dolgok legyenek, tehát nem igyekszem fordulatossá tenni az írásom cselekményét: elég fordulatos az élet, elég csak leírni, ami megtörtént. Például így:
 
 
Macska
 
Egyszer, egy családi ebéd alkalmával Erzsi nénénk elpanaszolta nekünk, hogy eltűnt a kedvenc cicája. Úgy gondolta, hogy valaki befoghatta, mivel másoknak is tűnt el macskájuk a környéken. Erre én azt mondtam:
-         Valaki nagy gyűjtő lehet errefelé . . .
Mire Renáta hugom felnevetett:
-         Vagy nagy ínyenc . . .
 
 
 
Egyetlen negatívuma van a fentihez hasonló anekdotaírásnak: ha nem jegyzem le néhány percen belül a megtörtént vidám esetet, menthetetlenül elfelejtjük, hiába nevettünk rajta korábban hosszú másodpercekig.
 
Végezetül:
Kérdezted, hogy szerintem mit kell tenni, ha az írás nyögvenyelősen megy. Nos, szerintem abba kell hagyni. Vagy csak egy kis időre, és addig mással foglalkozni, hátha visszatér a kezdeti lendület - vagy abba kell hagyni végleg.
 
Nálam azonban szebben beszél a írásról Rainer Maria Rilke, "Levél egy fiatal költőhöz" című művében, amit az Irodalmi Boncasztal  2010. szeptember 15.-i bejegyzésében tudsz elolvasni.
 
Ha tudok még segíteni valamiben, akkor szólj.
 
Üdvözlettel:
Dávid Attila
Kalocsa
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.